Ik heb aan de oostkant zonnepanelen. Ik wil nu ook graag aan de westkant panelen bijplaatsen. Kan dat zomaar?

Dit artikel is gepubliceerd op 23-11-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ja dat kan. Zonnepanelen op oost en west hebben een iets lagere opbrengst dan op het zuiden, maar als je beide oriëntaties benut, heeft dat als voordeel dat je de stroomopbrengst beter over de dag verspreidt. Aandachtspunten:
- Valt er voldoende zon op de westkant. Een beetje schaduw is niet erg, maar veel schaduw zorgt voor een lagere opbrengst. Doe de Zonnepanelen-check op onze website om te zien of je dak in principe voldoende zon krijgt.
- Is het West of Noordwest. Hoe meer het dak naar het noorden is gericht, hoe lager de opbrengst wordt.
- Kijk naar het maximale elektrische vermogen dat de zonnepanelen kunnen gaan leveren. Naarmate het dak vlakker is, neemt de piek toe. Bij een groot aantal panelen is wellicht aanpassing van de meterkast nodig.

Bekijk wat voor een omvormer je nu hebt hangen. Normaal gesproken wordt er voor de nieuwe zonnepanelen een omvormer bijgeplaatst. Als je oude omvormer aan vervanging toe is, vraag dan of een wat grotere omvormer met twee stringaansluitingen, een oplossing is.

Als de eerste serie zonnepanelen minder dan drie jaar geleden is geplaatst, krijg je voor de nieuwe panelen geen BTW terug. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de belastingdienst.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op