Hoe breed moet een spouw zijn om spouwmuurisolatie toe te kunnen passen?

Dit artikel is gepubliceerd op 12-7-2022 en gebaseerd op de dan bekende cijfers en informatie.

Ten minste 3 cm. Elke centimeter isolatie zorgt voor verbetering van het comfort en verlaging van de energiekosten. De eerste cm doet relatief gezien het meest.

Een spouwmuur met een hele smalle spouw van minder dan 3 cm is echter niet goed te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt door gaten in de spouw geblazen en dan moet het zich verdelen in de hele spouwmuur. Bij een hele smalle spouw lukt dat niet goed. Daardoor kan de kans op slecht geïsoleerde plekken en vochtdoorslag groter worden.

Tussen de 3 en 5 cm spouw zijn slechts enkele materialen geschikt voor isolatie (bijv. EPS-parels, isolatieschuim). De isolatiewaarde (Rc) van een spouwmuur met 4 cm spouwmuurisolatie is 1,3 m2K/W.

Vanaf 5 cm is isolatie met verschillende isolatiematerialen zeer goed mogelijk. Bij 6 cm is de isolatiewaarde 1,7 m2K/W. Om een huis energieneutraal te maken zal dit vaak niet genoeg zijn.

Vraag een isolatiebedrijf om advies en offerte. Isolatiebedrijven kan je vinden op onze website.

Nog op zoek naar antwoorden?

Staat je vraag er niet tussen? Het energieloket helpt je graag verder. Je kunt ons bellen, e-mailen of binnenlopen tijdens ons inloopspreekuur.

Neem contact op