Balansventilatie

Zowel de luchttoevoer als de luchtafzuiging gaat via één stel ventilatoren.

Warmte terugwinning op bestaande centrale balansventilatie

Jouw woning heeft al gebalanceerde ventilatie, dat betekent:

  • afzuiging in de keuken, badkamer en toilet
  • inblaas in de woon- en andere kamers.

Heeft jouw woning al een  gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW)?en/of vraagsturing?

Dan heb je een slim en duurzaam ventilatiesysteem.

Heeft jouw woning niet een  gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning (WTW) en/of vraagsturing?

Vervang dan de ventilatiebox door een ventilatiebox die dat wel heeft.

  • De warmteterugwinning zorgt voor besparing op verwarming omdat de verse ventilatielucht al wordt opgewarmd. Doordat de lucht voorverwarmd de kamers instroomt, hoeft de ketel minder hard te werken.
  • Met vraagsturing blijft de lucht in de woning altijd goed. Sensoren meten vocht en CO2. Als deze te hoog worden gaan de ventilatoren automatisch harder draaien en na enige tijd gaan ze ook weer automatisch zachter draaien.

Bypass: koel in de zomer

Controleer ook of de ventilatie-unit een bypass heeft. Zonder bypass wordt de verse aanvoerlucht altijd in de warmtewisselaar verwarmd voordat die in de woning wordt ingeblazen. Dit is niet altijd prettig tijdens de warme zomerdagen. Overdag als het buiten warmer is dan binnen, koelt de aanvoerlucht af in de warmtewisselaar. Dat is goed. Maar als het dan ’s avonds afkoelt, wordt de lucht onnodig opgewarmd. Een bypass zorgt ervoor dat tijdens koele nachten de lucht rechtstreeks via de bypass de woning binnenkomt  (dus niet door de warmtewisselaar), zodat je woning ‘s nachts afkoelt.

Aandachtspunten

  • Omdat er al gebalanceerde ventilatie in de woning zat, is de gevel (als het goed is) al behoorlijk luchtdicht. Dat betekent dat er geen ventilatieroosters in de gevel zitten en dat kieren zijn gedicht. Weet je dat laatste niet zeker, controleer dat dan.
  • Laat bij het vervangen van de ventilatiebox de ventilatiekanalen reinigen.
  • In gebalanceerde ventilatie zitten luchtfilters. Je kan ervoor kiezen een fijnstoffilter in de luchttoevoer te zetten zodat er schonere lucht in de woning ingeblazen wordt.

Financiering en subsidies

Hoe financier je deze maatregelen?

Kijk hier voor meer informatie