BLOG: Lonen zonnepanelen nog steeds als de salderingsregeling wordt afgeschaft?

Het antwoord: ja!

Zes vragen over het rendement van zonnepanelen

 

Zonnepanelen zijn hot. Het is groen en hip én heeft een snelle terugverdientijd. Tot minister Wiebes enige tijd geleden aankondigde dat de salderingsregeling per 2023 per jaar met 9% wordt afgebouwd. Is het nu nog steeds rendabel om te beginnen aan zonnepanelen? We stellen zes vragen over deze afbouw aan projectleider van Energieloket Rivierenland Stefan van Tongeren.

Wat zijn de opbrengsten van zonnepanelen nu?

“De opbrengsten van zonnepanelen werden de afgelopen jaren steeds hoger. Dit kwam doordat de prijs van zonnepanelen lager werd en ze steeds meer stroom kunnen opwekken. Daarnaast is de salderingsregeling van kracht en mag je de BTW terugvragen. De terugverdientijd is regelmatig 5-6 jaar.”

Wat is de salderingsregeling?

“De salderingsregeling houdt in dat je je te veel opgewekte stroom levert aan het net. En als jij te weinig stroom hebt dat je dat ‘terug mag nemen’. Het wordt als het ware tegen elkaar afgestreept. Als deze regeling er niet meer zou zijn zou je voor een laag bedrag je energie kunnen verkopen en voor een hoog bedrag energie kunnen kopen. Dit verschil is substantieel. De teruglever-vergoeding is afhankelijk van energiebedrijf en zit nu tussen 3 cent en 12 cent per kWh. Terwijl als je stroom koopt, ben je zo rond de 22 cent per kWh kwijt.”

Waarom wordt de salderingsregeling per 2023 afgebouwd? Dat is toch geen groen besluit?

“De salderingsregeling is in het leven geroepen om woningeigenaren te stimuleren om zonnepanelen aan te schaffen. Doordat de prijzen van de panelen steeds lager werden en de energieopbrengst steeds hoger vindt de overheid dat de regeling afgebouwd kan worden. Het heeft nu minder stimulering nodig. Dit is niet ‘oneerlijk’. De salderingsregeling wordt immers betaald door de burger via belasting. Ook de burger zonder zonnepanelen. En waarom zou die bij moeten dragen aan het steeds hoger wordende rendement van jouw zonnepanelen?”

Wat wordt de nieuwe rendement van zonnepanelen? Is het nog de moeite waard om in te stappen?

“Vergeet niet dat het nu pas 2020 is. Je kunt nog 2,5 jaar vol gebruik maken van de salderingsregeling. En na 2023 wordt de regeling niet stopgezet, maar afgebouwd. Dit gaat in stappen van 9% per jaar. Pas vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Als jij nu instapt heb je het al lang en breed terugverdiend. Stap je later in, dan zal het rendement inderdaad lager worden.”

Afbeelding van Milieu Centraal met een grafiek betreffende de opbrengsten van zonnepanelen
Afbeelding: Schaf je in 2020 10 panelen aan, dan is de terugverdientijd 6 jaar en 11 maanden.

Dus na 2031 kan ik beter geen zonnepanelen meer nemen?

“De technologie op dit gebied ontwikkelt zich in rap tempo. Tegen die tijd zullen er andere mogelijkheden zijn. Denk bijvoorbeeld aan het zelf opslaan van de energie die je over hebt. Hier bestaan thuisbatterijen voor. Deze zijn nu al op de markt, maar nu nog niet van de juiste kwaliteit en de juiste prijs.”

Hoe kan ik het rendement verhogen?

“Je kunt veel energie besparen door goed na te denken over wanneer je energie nodig hebt. Draai bijvoorbeeld je was overdag in plaats van ’s avonds. Gebruik je energie wanneer je het ook opwekt.”

 

Blijf op de hoogte

Meld je, net als 12.000 woningeigenaren in de regio Rivierenland, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van energie besparen en opwekken in je gemeente.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!